Diarree

We hebben er allemaal weleens last van, waterige, dunne ontlasting die moeilijk op te houden is. Een keer is nooit zo’n ramp, maar als het vaker gebeurt en/of je hebt buikkramp, misselijkheid of andere ongemakken erbij, dan is er zeker reden voor meer onderzoek. Is het voor jou ‘normaal’ om waterige diarree te hebben, een ongevormde brij? Dan is er structureel iets uit balans geraakt.

Wat is er eigenlijk gaande als er sprake is van diarree?

– De ontlasting bevat te veel water, mogelijk ook slijm.
– Het is lastig om de ontlasting op te houden, er is minder controle.
– Vaak gaat het gepaard met een versnelde passage van de voeding.

Wat zijn de gevolgen van diarree?

– kans op uitdroging.
– risico op ondervoeding als de diarree klachten langdurig aanhouden.
– vermoeidheid.

Houdt de diarree onverklaarbaar aan, neem dan zeker (ook) contact op met je (huis)arts.

Ondervoeding door diarree, hoe zit dat?

Bij diarreeklachten is er veelal sprake van een versnelde passage van de voeding door het spijsverteringskanaal (van mond tot kont).

Daar waar het gemiddeld genomen 24-48 uur duurt voordat voedingsresten via de ontlasting het lichaam weer verlaat. Kan dat bij diarree versneld plaatsvinden en al met 12 uur bijvoorbeeld de volledige route hebben afgelegd.

Een versnelde passage betekent minder tijd voor de opname van de voedingsstoffen uit het spijsverteringskanaal in de bloedbaan. Dit heeft tot gevolg dat hetgeen je hebt gegeten in mindere mate beschikbaar komt voor je lichaam en alle lichamelijke processen.

Dit kan leiden tot vermoeidheid maar in een vergevorderd stadium ook uitvalsverschijnselen. Je aandacht verslapt, je concentratievermogen neemt af, energie en motivatie om te sporten/bewegen neemt af enzovoorts.

Verschillende soorten diarree

Ja echt waar, er staan verschillende soorten diarree. We zoomen even dieper in op acute diarree en chronische diarree.

Acute diarree:

De naam zegt het al. Er gebeurt iets dat het lichaam zo snel mogelijk het lichaam uit wil hebben. Het gaat dus versneld afvoeren, meestal met alle ongemakken van dien. Het is meestal na een dag of 2-3 weer over.

Oorzaken van acute diarree kunnen zijn;

Suppletie: ja ook suppletie kan diarree veroorzaken. Zeker als je zomaar iets neemt zonder dat je echt weet wat er aan de hand is, in een verkeerde dosering zit, de verkeerde vorm slikt. Ga niet zomaar iets doen. Hulp nodig? Vraag dan hier je persoonlijke suppletie advies aan.

Bacterie; een bacterie kan bijvoorbeeld komen vanuit voedsel, doordat er niet hygiënisch is gewerkt.

Virus; beter bekend als buikgriep.

Voedselvergiftiging; door bedorven voeding.

Medicatie; bepaalde medicatie, denk bijvoorbeeld aan antibiotica, dat kan diarree als bijwerking hebben. 

Voedselovergevoeligheid/malabsorptie; als je voeding eet waar je eigenlijk helemaal niet zo goed tegen kan (dit hoeft niet altijd duidelijk te zijn) kan het irritatie geven op het darmslijmvlies wat diarree kan veroorzaken.

Parasieten /Pathogenen; ze kunnen een irritatie geven aan het darmslijmvlies, een soort ontstekingsreactie veroorzaken en daardoor kan er diarree ontstaan. Parasieten kunnen ook wel een cyclisch ontlasting beeld geven. Zo gaat het een aantal dagen goed en zo heb je weer diarree.

Chronische diarree:

Wanneer diarree meer dan 2-3 weken aanhoudt, spreken we over chronische diarree. Zaak is dan echt ook verder te kijken omdat dit op termijn ook meerdere gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Denk aan tekorten van vitaminen/mineralen bijvoorbeeld, vermoeidheid o.i.d.

Oorzaken van chronische diarree kunnen zijn:

  • Prikkelbaar darm syndroom
  • Ziekte van Crohn
  • Hormonale verandering
  • Reizigersdiarree
  • Histamine problemen
  • Sibo: Sibo is wanneer er bacteriën van de dikke darm verhuisd zijn naar de dunne darm, een waterstof sibo veroorzaakt meestal diarree.

Wat kan je het beste doen bij Diarree

  • Blijf voldoende drinken. Bij diarree verliezen we vaak meer vocht, goed om gehydrateerd te blijven, Thee of water is hierbij het beste.
  • Drink (botten)bouillon zodat de opname van voeding zo snel/makkelijk mogelijk wordt gemaakt.
  • Drink (botten)bouillon zodat de opname van voeding zo snel/makkelijk mogelijk wordt gemaakt.
  • Kauw je voeding heel goed, pureer je soep en stamp je groenten. Zo help je je vertering een handje en verbeter je de opname van de voedingsstoffen. Zo beperk je het risico op ondervoeding.
  • Eet voldoende vezels uit bijvoorbeeld knolgroenten (pastinaak, zoete aardappel, aardperen) en zaden (chiazaad, vlozaad/psylium, lijnzaad (heel kopen, zelf fijnmalen/breken met een vezel of blender voor gebruik), volkoren granen zoals havervlokken, zilvervlies-/bruine rijst en pseudogranen zoals boekweit en quinoa. Bouw je vezelinname langzaam op, laat je lichaam er rustig aan wennen. Een geschikt vezelsupplement wat door veel mensen goed wordt verdragen is guarboonvezel.
  • Mineralen toevoegen; Bij diarree verliezen we naast vocht ook vaak mineralen. De makkelijkste manier is of een paar korrels zeezout op de tong, of wat keltisch zeezout aan je water toevoegen. Hou hierbij een ¼ theelepel per liter water aan.
  • Eet niet te zwaar. Zeker als je bij de diarree ook griepverschijnselen hebt, dan is drinken en mineralen toevoegen belangrijker. Eet op gevoel, het is ok om even niet te eten.
  • Let op met pijnstiller/paracetamol. Zeker bij acute diarree zijn we nogal geneigd om dit te doen. Bedenk even dat wanneer je lichaam snel iets weg wil werken, dit gewoon even moet gebeuren. Medicatie/pijnstillers kan dan juist vaak een extra belasting zijn en voegt niet veel toe.

Helpen deze tips je onvoldoende om je diarree te verhelpen? Ga op onderzoek uit, als klachten te lang aanhouden. Het is niet normaal om vaak en/of lang diarree te hebben.

0
    0
    Jouw mandje
    Je mandje is leegTerug naar het aanbod