Een goede darmgezondheid valt en staat met gezonde voeding. Immers, de bacteriën die je gezondheid beschermen, hebben de juiste voeding nodig om op peil te blijven. Voeding kan dan ook echt een gamechanger zijn in klachten zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn of verstopping. Hier zijn een aantal stappen die je met voeding kunt toepassen die je darmgezondheid ondersteunen en je klachten kunnen doen afnemen.
1. Verhoog je vezelinname*
Met name vezels uit groenten zijn ware krachtpatsers voor je darmmicrobioom. Probeer dagelijks 400 gram groenten te eten en twee stuks fruit. Zoveel groenten in één maaltijd is echt heel veel, neem daarom bij je lunch bijvoorbeeld ook een soep of salade en denk aan snackgroenten als tussendoortje.
Zo haal je die 400 gram met gemak!
*Vezels zijn in de meeste gevallen heel zinvol om toe te voegen. Let wel op, als jou buik zichtbaar toeneemt in omvang na het eten van vezels (dus niet enkel een opgeblazen gevoel) dan is er iets anders aan de hand en heb je (tijdelijk) baat bij vezelarme voeding.
2. Eet probiotische voeding
Probiotische voeding is voeding die levende bacteriën bevat die goed zijn voor je darmgezondheid. Verse zuurkool, waterkefir, melkkefir, kimchi en kombucha zijn smakelijke voorbeelden van probiotische voeding. Let er wel op dat je de verse variant kiest/koopt. Zodra het product gepasteuriseerd is, zijn de aanwezige bacteriën niet meer werkzaam.
3. Focus op prebiotische voeding
Prebiotica werken als een soort voedingsbodem voor de aanwezige bacteriën die een beschermende functie hebben op je gezondheid. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan prebiotica zijn onder andere uien, knoflook, bananen, asperges en volkoren granen. Kies het liefst wel voor de glutenvrije volkoren granen zoals glutenvrije havervlokken en bruine rijst.
4. Vermijd bewerkte voeding
Eet puur, vers, onbewerkt en gevarieerd. Vermijd voedingsmiddelen die veel suiker, kunstmatige toevoegingen, en geraffineerde koolhydraten bevatten. Deze kunnen je darmflora verstoren en bijdragen aan ontstekingen in je darmen.
5. Eet gezonde vetsoorten
Gezonde vetten, zoals die uit vette wildgevangen (MSC-keurmerk) vis, avocado, grasboter, kokosolie en olijfolie, ondersteunen de darmgezondheid en kunnen ontstekingen verminderen.
Deze stappen kun je heel mooi toepassen, het is echt een goed begin om met deze voeding je darmgezondheid te verbeteren en ik hoop dat je hierbij al veel baat zal hebben! Is dit niet genoeg om je darmklachten helemaal weg te nemen? Ga dan door met onze Level 1 van de Newshit academy voor nog meer tips en leer wat jezelf kan doen om je buikgevoel te verbeteren!
Benieuwd wat je nog meer kan doen met voeding voor een goede darmgezondheid? Start dan met de Level 1 van de Newshit Academy!